Nasi Pecel Madioen

on

Screen Shot 2015-04-16 at 10.01.33 PM

Dit is het lievelings gerecht van mijn man en mijn zoon Marcel, ze willen het liefst dat ik dit ieder dag maak.
Voor alle duidelijkheid is dit geen gade-gado. Nasi pecel is een authentiek gerecht uit mijn geboorteplaats, Madioen. Dit gerecht at ik vroeger als kind altijd als ontbijt. We hoefden het zelf niet te maken maar we haalden gewoon uit de waroeng.

Ingredienten:

Voor pindasaus:
300 gr gebakken pindas (supermarkt)
3 eetlepels pindakaas
4-6 kleine rode pepers
4 kemiri noten ( optioneel)
1 theelepel knoflookpoeder
1 x 1 cm trassi (optioneel)
3 eetlepels ketjap manis abc (of 3 eetlepels vloeibare palm suiker)
1 theelepel suiker
1 theelepel tamarinde (je kan het vervangen met 1 theelepel limoensap)
3 citroen blaadjes (daun djeruk)
snufje zout
2 eetlepels gebakken uitjes
300 ml water

Voor de groenten:
2 pakjes tauge. Doe deze in een vergiet. Spoel het twee eerst keer met koud water schoon en giet daarna een liter kokend water over de tauge.
450 gram sperziebonen. Kook deze beetgaar.
Kembang turie (bloem van de turieboom, te verkrijgen bij sommige toko’s). Verwijder de gele binnenkant en kook de bloemen beetgaar. (deze is iets bitter van smaak).
Overige groenten als gekookte kousenband, wilde spinazie of spitskool passen ook heel goed hierbij.

Bij nasi pecel Madioen hoort ook gebakken tempé goreng, rempejek of gebakken kip, empal enzovoorts.

Bereiding van de saus:
1. Blender alle kruiden voor pindasaus met 50 gr water bij ( niet al te fijn, mag best een beetjes grof, kijk foto)
2. Kook de pindasaus met 250 ml water op zachte vuur. Laat het even een minuutje prutellen. Blijf de hele tijd goed roeren.

Serveer de groenten, gebakken tempe en tahoe op een schaal met pindasaus er overheen. Leg hier wat kroepoek udang bij. Lekker bij witte rijst (pandan) maar je kunt het ook gewoon zo eten.

Porties: 6

Desktop1

2 Comments Add yours

  1. Ben dol op Kangkung. Oh Susie, ik hou van koken en kan het aardig, maar jij bent mijn nr 1 Topkok!

    Like

  2. Susie says:

    Dank je wel voor jouw compliment hoor 🙂 zo goed ben ik ook weer niet ..

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s